JUGOZVUK

8.7.13

Danilo Kiš , sećanja sa Olgom u Skadarliji

U poponoćnim satima htjeli smo da „osmotrimo“ i kafanu „Skadarlija“. Na prostoru ispred nje doživjeli smo susret sa Olgom Jančeveckom, ruskom emigrantkinjom. Njen glas i ruske romanse punile su godinama  „Skadarliju“. A ove noći, poslije završetka nastupa, uputila se svojoj kući. Prišli smo joj i opkolili je, s molbom da nam otpjeva jednu romansu. Odbila je, govoreći da ne može da pjeva u ovo doba noći na otvorenom prostoru, i da mora da ide kući. Iz njenih plavih očiju, na ostarelom licu, nije se pokazivala ljutnja. Danilo Kiš je napravio korak prema njoj i kazao: “Ljubimo vas, učinite nam to“. Naša dama je popustila i upitala: “Koju da vam pevam?“. Neko od nas je predložio: “Oči čornie“. Pjevala je Olga Jančevecka, a mi je ćuteći slušali. Kad je završila pjesmu, mi smo joj zahvaljivali aplauzom i usklicima oduševljenja, kao da smo u pozorišnoj dvorani…

DIVNA PRIČA gospon SPaso!

4 comments:

  1. OVO SECANJE JE IMALO I NASTAVAK NA DRUGOM MESTU JEDNOM.. NAIME CUVSI BUKU POLICIJA JE DOSLA I POCELA DA ISPITUJE ZA REMECENJE NOCNOG MIRA A DOK SU SE ONI OBJASNJAVALI SA POLICIJOM.. OLGA SE BRZO SKADARSKOM PENJALA SVOJOJ KUCI U KOSOVSKU ULICU..

    ReplyDelete
  2. Uz Olgine pesme uvek osećam nešto sasvim posebno, jer sam je mnogo slušala u detinjstvu. Tim njenim divnim vedrim i dramskim stilom interpretacije uvek sam se oduševljavala. Zaista je mnogo volim da slušam. Hvala vam što negujete uspomenu na nju!
    Lepo i prelepo. Da, to je ona kristalno prefinjena dramski lepršava i duboko prožimajuća interpretacija koju je ona uspela da prenese na Oliveru Marković, Živana Saramandića, Radmilu Karaklajić. Duška Jakšića, Miru Pejić, Ljiljanu Šljapić, Dubravku Nešović i još mnoge, koje ja veoma volim da slušam i kojima treba da se ponosimo a mi ih zaboravljamo.
    Svi ovi naši divni pevači i glumci koji su kod nje učili pevanje i scenski nastup, nisu je kopirali, jer je to nemoguće, već su uz njenu pomoć kvalitetno nadogradili svoj prirodni talenat

    ReplyDelete
    Replies
    1. MNOGO VAM HVALA NA OVOM LEPOM I NADAHNUTOM KOMENTARU! Gosn SPaso Sekulic je najzasluzniji za ovakve istorijske blogove koje imam jer je on najveci sakupljac instinske dokumentacije o ovoj peva;ici.

      Delete
  3. Kako je ovo lepo..slusati odazive i radost onih koji znaju da vole i sto da vole..olga jancevecka u nasem podneblju i nasim dusama zaista to zasluzuje.hvala svima koji ovde dolaze.

    ReplyDelete

Molim vas da budete uljudni prilikom davanja komentara na ovako lepom istorijski va\nom blogu. HVALA UNAPRED!